Bromelaïne, NAC en spike-eiwit
Bij diverse natuurvolken is ananas (Ananas comosus) sinds vele eeuwen toegepast als medicinale plant. Zowel de vrucht als de steel van deze plant bevat het eiwitsplitsende enzym bromelaïne. Bromelaïne is een verzamelnaam voor een mengsel van sulfhydryl-proteolytische enzymen met een breed bereik, dat uit de ananasplant wordt gewonnen. De chemische eigenschappen van bromelaïne zijn sinds 1876 gekend, en in 1957 is het als therapeutische stof geïntroduceerd; sindsdien zijn immunomodulerende, anti-trombotische, anti-inflammatoire en spijsverteringsondersteunende eigenschappen van bromelaïne beschreven.
Bromelaïne wordt nu in de natuur- en orthomoleculaire geneeskunde regelmatig toegepast bij diverse aandoeningen.
Bromelaïne en het aminozuur n-acteylcysteïne (NAC) staan de laatste tijd ook in de wetenschappelijke belangstelling bij Sars-Cov-2. NAC is in ons lichaam de belangrijkste precursor van glutathion en heeft anti-oxidatieve, anti-inflammatoire, immunomodulerende en mucolytische eigenschappen die van belang kunnen zijn bij de preventie en therapie van Sars-CoV-2.
Wij hebben u regelmatig gewezen op de pathofysiologische eigenschappen van de spike-eiwitten die mensen na vaccinatie massaal gaan aanmaken in diverse weefsels. In deze in vitro studie is aangetoond dat bromelaïne al dan niet in combinatie met n-acetyl-L-cysteïne (NAC) het spike-eiwit (S) en het envelop-eiwit (E) kan afbreken en minder infectieus of non-infectieus kan maken. Het spike-eiwit van SARS-CoV-2 is een glycoproteïne dat middels disulfidebruggen wordt gestabiliseerd en essentieel is voor binding aan de ACE2-receptoren in de gastheercellen. Van bromelaïne en NAC is bekend dat zij dergelijke glycoproteïnen kunnen afbreken door de gelijktijdige breuk van de glycosidische en disulfidebindingen in de moleculen.
In eerdere studies is aangetoond dat bromelaïne het spike- en hemagglutinine-eiwit van het Semliki Forest-virus, Sindbis-virus, muizen-gastro-intestinaal coronavirus, hemagglutinerend encefalomyelitisvirus en H1N1-influenzavirussen kan verwijderen, waardoor deze niet-infectieus worden. Het aminozuur n-acetylcysteïne (NAC) staat al langer bekend als een antiviraal middel. In een muizenmodel van een potentieel dodelijke influenza-infectie werd een verhoogde overleving gezien in de groep die een combinatie van acetylcysteïne en oseltamivir (100% vs. 60%). Van acetylcysteïne is ook gemeld dat het de replicatie van influenza A en B remt en de activatie en afgifte MUC5, IL-6 en TNFα vermindert, waardoor de kans op een cytokinestorm afneemt.
Voor ondersteuning van de spijsvertering dient bromelaïne bij de maaltijd te worden ingenomen. Bij andere toepassingen dient bromelaïne enige uren gescheiden van de voedsel
te worden ingenomen. Voor meer informatie over de kinetiek, fysiologie en toepassingen van bromelaïne verwijzen wij u graag naar de monografie Bromelaïne en Papaïne op onze website.