Verband tussen vitamine-inname en luchtwegklachten bij volwassenen:
Britse National Diet and Nutrition Survey jaren 1–8
Uit de recente rapportage van de studie Association between vitamin intake and respiratory complaints in adults from the UK National Diet and Nutrition Survey years 1–8 blijkt dat een hogere inname van vitamine A, E en D geassocieerd is met een betere gezondheid van de luchtwegen. Het consumeren van meer vitamine A en E in de voeding en uit supplementen, en het krijgen van meer vitamine D uit supplementen, wordt geassocieerd met een lager risico van zelfgerapporteerde ademhalings- en luchtwegezondheidsklachten. Dr. Suzana Almoosawi van het Imperial College London en Dr. Luigi Palla van de London School of Hygiene and Tropical Medicine rapporteren hun bevindingen in het vaktijdschrift BMJ Nutrition, Prevention and Health.
Dr. Almoosawi en Dr. Palla keken naar de inname van vitamine A, E, C en D; voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze het immuunsysteem ondersteunen, bij 6.115 volwassenen die deelnamen aan het National Diet and Nutrition Survey (NDNS) Rolling Program voor 2008-2016. Inname van vitamine A, D en E via supplementen was geassocieerd met een significant lager risico van luchtwegklachten, dat ook bleef bestaan, nadat de auteurs de data hadden gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, BMI, gezinsinkomen en rookgedrag. Inname van A en E via de voeding, maar niet van D, was ook omgekeerd geassocieerd met ademhalingsproblemen. Vitamine C-inname was niet geassocieerd met aandoeningen van de luchtwegen.
De NDNS-definitie van luchtwegklachten is breed en omvat infectieuze en niet-infectieuze aandoeningen, noteren de auteurs. "Dit impliceert dat de generaliseerbaarheid van de bevindingen van onze studie beperkt is en nog geen gevolgtrekkingen moeten worden gemaakt met betrekking tot de huidige COVID-19-pandemie”, aldus de auteurs. Andere beperkingen zijn onder meer het kleine aantal gevallen en het onvermogen om de richting van de causaliteit te ontwarren vanwege de correlationele/cross-sectionele aard van de NDNS-studie. ''We weten dat ondervoeding mensen vatbaarder maakt voor infectie", zei Dr. Almoosawi in een telefonisch interview met Reuters Health. “Vitamine D-deficiëntie komt heel vaak voor”, merkte ze op “en beperkingen van buitenactiviteiten als gevolg van de pandemie hebben de prevalentie van vitamine D-deficiëntie waarschijnlijk zelfs nog verder verhoogd”. De Britse National Health Service (NHS) beveelt nu aan dat iedereen - niet alleen personen met een verhoogd risico - dagelijks 10 ug vitamine D slikt van oktober tot aanvang maart om de door quarantaine veroorzaakte tekorten tegen te gaan. Hoewel sommige rapporten suggereren dat vitamine D beschermend zou kunnen zijn tegen het coronavirus, is er volgens de NHS nog onvoldoende bewijs om het gebruik van vitamine D-supplementen voor dit doel te ondersteunen.
Als vervolgstap op deze studie willen de auteurs longitudinale onderzoeken uitvoeren naar vitamine-inname en luchtweginfecties om de richting/mate van causaliteit te ontwarren. En wil men onderzoeken wat de relatie is tussen vitamine-inname en immuniteit tegen COVID-19, inclusief diverse etnische groepen. "We hopen dat we dat kunnen door terug te gaan naar de dataset en te kijken of de mensen die geen vitamine D slikten inderdaad degenen waren die COVID (in ernstigere vorm) ontwikkelden."