Vitaminen remmen infectiviteit spike-eiwitten van corona
Onze stichting heeft regelmatig gewezen op het feit, dat diverse nutriënten van groot belang zijn voor een robuuste immuniteit. Een recente studie van de Universiteit van Bristol onderschrijft dat eens te meer:
Naar het spike-eiwit van Sars-Cov-2, waarmee het virus aan menselijke cellen kan hechten en kan binnendringen, is recentelijk veel onderzoek gedaan. Het oppervlak van SARS-CoV-2-virusdeeltjes is als het ware versierd met een karakteristieke "kroon" van spike-eiwitten (pieken), gevormd uit trimeren van het spike-eiwit, waardoor virale toegang tot menselijke cellen mogelijk wordt gemaakt via receptor-gemedieerde plasmamembraanfusie. De bindingsinteractie vindt plaats tussen het spike-receptorbindingdomein (RBD) en de angiotensine-convertingenzyme-2 (ACE2) -receptor op het celoppervlak.
Onderzoekers hebben ontdekt dat deze spike-eiwit-trimeren meerdere ruimtelijke vormen kunnen aannemen en een bindingsplaats hebben voor vetzuren en in vet oplosbare vitaminen. De meer gesloten vorm van de spike-trimeren blijkt minder infectieus voor menselijke cellen te zijn. Recente simulaties uitgevoerd door de Universiteit van Bristol laten zien dat vitamine K2, D, A en retinoïden zouden kunnen helpen bij het voorkomen van Covid-19-infectie. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift van de Duitse Chemische Vereniging Angewandte Chemie heeft aangetoond dat deze voedingsstoffen kunnen binden aan de virale spike-eiwitten, waardoor ze meer in de gesloten vorm blijven en de infectiviteit wordt verminderd. Cholesterol lijkt daarentegen de besmettelijkheid te verhogen. Dit verklaart mede waarom mensen met cholesterolgerelateerde problemen het risico lopen een ernstigere vorm van Covid-19 te krijgen.
Het team bestudeerde eerst de effecten van linolzuur op de spike-trimeren, met behulp van computersimulaties om aan te tonen dat het de gesloten vorm stabiliseert. Verdere simulaties toonden aan dat dexamethason, dat mede in de behandeling van Covid-19 kan worden ingezet, ook kan binden aan deze site en de virale infectiviteit kan helpen verminderen, naast de anti-inflammatoire effecten op het menselijke immuunsysteem.
Vervolgens werden simulaties uitgevoerd om te zien welke andere verbindingen zich binden aan de vetzuursite. Hun bevindingen suggereerden verschillende kandidaat-geneesmiddelen en voedingscomponenten, waaronder enkele waarvan is vastgesteld dat ze de reproductie van SARS-CoV-2 in het laboratorium vertragen. Deze hebben het potentieel om te binden aan het SARS-CoV-2-spike-eiwit en kunnen cel-invoer helpen voorkomen.
De simulaties voorspelden ook dat de in vet oplosbare vitamines D, K2 en A op dezelfde manier aan de spikes binden, waardoor de spikes minder goed in staat zijn om cellen te infecteren. Dr. Deborah Shoemark, Senior Research Associate (Biomolecular Modelling) aan de School of Biochemistry, die de spikes modelleerde, legt uit: “Onze bevindingen helpen verklaren hoe sommige vitamines een directere rol kunnen spelen bij de bestrijding van Covid-19 dan alleen hun conventionele ondersteuning van het immuunsysteem.”
Ze voegde eraan toe: “Obesitas is een belangrijke risicofactor voor ernstige Covid-19. Vitamine D is in vet oplosbaar en heeft de neiging zich op te hopen in vetweefsel. Dit kan de hoeveelheid vitamine D die beschikbaar is voor zwaarlijvige personen verlagen. Landen waar sommige van deze vitaminetekorten frequenter voorkomen, lijden vaak zwaarder onder Coivd. “Ons onderzoek suggereert dat sommige essentiële vitamines en vetzuren, waaronder linolzuur, kunnen bijdragen aan het belemmeren van de spike/ACE2-interactie. Een tekort aan een van deze factoren kan het voor het virus gemakkelijker maken om te infecteren”, aldus Deborah Shoemark.
Reeds bestaande, verhoogde cholesterolwaarden zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op ernstiger beloop van Covid-19, en deze simulaties geven aan dat cholesterol kan binden aan de spikes, maar dat het een destabiliserend effect kan hebben op de vergrendelde/gesloten conformatie van de spikes en de open, meer besmettelijke conformatie kan bevorderen, merkten de onderzoekers op.